ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκλητικός Ντονμέζ: Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»

20:35 - 28 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Προκλητικός Ντονμέζ: Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Σε προκλητικές δηλώσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επιστράτευσε το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» για να δικαιολογήσει τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει μέχρι τώρα 6 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, μια ακόμη είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να τις επαναλάβουν.

«Εμείς κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σε τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει η ΤΔΒΚ», είπε ο Ντονμέζ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.


Επίσης, από τους προκλητικούς ισχυρισμούς Ντονμέζ, ξεχώρισαν και οι διαβεβαιώσεις του ότι η Τουρκία δεν βλέπει ως προτεκτοράτο τη Λιβύη, ότι δεν θέλει να της υφαρπάξει τα πετρέλαια και όσα επεσήμανε για τον ΟΗΕ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε ο Ντονμέζ.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα, όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

Δεν είμαστε αποικιοκράτες

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε εμφατικά, αλλά με την αντίληψη να κερδίσουν πάλι όλοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:01 - 28 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.