ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλό αίτημα για την παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

22:50 - 29 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Διπλό αίτημα για την παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν
Την παράταση του εμπάργκο όπλων εις βάρος του Ιράν ζητούν αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η άρση του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, κυρίως στην Υεμένη όπου κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τους αντάρτες Χούτι.

Το Ιράν υπόκειται έως τον Οκτώβριο σε εμπάργκο όπλων που συνδέεται με την απόφαση 2231 με την οποία επικυρώθηκε η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επαναφέροντας βαριές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Από τις αρχές του έτους, η Ουάσινγκτον προτρέπει μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξουν μια παράταση του εμπάργκο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η άρση του εμπάργκο "θα ενθαρρύνει" την Τεχεράνη και μπορεί να οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό", πρόσθεσε έχοντας δίπλα του τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών 'Αντελ αλ-Τζουμπέιρ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, Σαουδάραβες αξιωματούχοι παρουσίασαν τα συντρίμμια από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία προμήθευσε, κατ΄αυτούς, το Ιράν στους Υεμενίτες αντάρτες και χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πόλεων.

"Το Ιράν επιδιώκει να προμηθεύει όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Τι θα συμβεί αν αρθεί το εμπάργκο; Το Ιράν θα γίνει πιο επιθετικό", δήλωσε ο Τζουμπέιρ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.