ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN για τις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν

10:35 - 30 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN για τις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν
Στον... απόηχο του βιβλίου του συμβούλου Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, το CNN παρουσιάζει ρεπορτάζ με πληροφορίες για τις σχέσεις του Αμερικανού Προέδρου με άλλους ξένους ηγέτες.

Από το βιβλίο του Μπόλτον μάθαμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πολλές φορές επιπόλαιος, ενώ προσπαθούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς ουσία. Στην περίπτωση της Κίνας δε, εμφανιζόταν οργισμένος δημοσίως, αλλά στις ιδιωτικές του συζητήσεις με τον Πρόεδρο, Σι, ουσιαστικά ζητούσε οικονομική βοήθεια για να επανεκλεγεί.

Το νέο ρεπορτάζ του CNN, αναφέρεται στις σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Αμερικανός Πρόεδρος με άλλους ηγέτες, όπως για παράδειγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τραμπ είχε με τον Ερντογάν περισσότερα τηλεφωνήματα από κάθε άλλον ηγέτη. «Ο Ερντογάν ορισμένες φορές τηλεφωνούσε δύο φορές την εβδομάδα στον Λευκό Οίκο και συνδεόταν απευθείας με τον Τραμπ με διαταγή του Αμερικανού προέδρου», σημειώνουν οι πηγές που επικαλείται το CNN.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν μάλιστα πως ο Ερντογάν με την επιμονή του κέρδιζε πράγματα από τον Τραμπ, ο οποίος πολλές φορές απαντούσε επιπόλαια. Έδινε υποσχέσεις ακόμα και σε στιγμές που έπαιζε γκολφ και τον διέκοπτε με κάποια κλήση του ο Τούρκος Πρόεδρος. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πηγές του CNN θεωρούν πως ο Ερντογάν ήταν ο κερδισμένος αυτής της σχέσης.

Στον αντίποδα ήταν η σχέση του Τραμπ με ηγέτες συμμαχικών χωρών όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Στην Τερέζα Μέι ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, έλεγε ότι είναι αδύναμη και δεν είχε θάρρος ενώ στην Άνγκελα Μέρκελ έλεγε ότι είναι «ανόητη».

Στα τηλεφωνήματα που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο ο Τραμπ παρουσιάζεται να καυχιέται για τα πλούτη του, την εξυπνάδα του και τα «μεγάλα επιτεύγματά του ως πρόεδρος» μιλώντας σε ηγέτες χωρών όπως ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Στους δύο αυτούς, μάλιστα, φέρεται να καυτηριάζει την «ηλιθιότητα» των προκατοχών του στον Λευκό Οίκο.

Τους προκατόχους του κακολογούσε επίσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κληθείς να σχολίασει το δημοσίευμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας παγκόσμιας κλάσης διαπραγματευτής που συνεχώς προωθεί τα συμφέροντα της Αμερικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τη διαπραγμάτευση με την Κίνα μέχρι την υποχρέωση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ να δίνουν περισσότερα χρήματα και την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδείξει την ικανότητά του να προωθεί τα στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.