ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ILO: Απώλεια 400 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως από τον κορονοϊό

17:22 - 30 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
ILO: Απώλεια 400 εκατ. θέσεων εργασίας παγκοσμίως από τον κορονοϊό
Δραματικά είναι τα στοιχεία για το πλήγμα που έχει προκαλέσει στην αγορά εργασίας παγκοσμίως ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οδηγούμαστε σε απώλειες ωρών εργασίας κατά 14% παγκοσμίως.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η υπηρεσία εργασίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η πτώση των ωρών εργασίας αντιστοιχεί σε 400 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με βάση μία τυπική εβδομάδα εργασίας 48 ωρών.

Πρόκειται για σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τις προβλέψεις της υπηρεσίας για απώλειες 10,7% των ωρών εργασίας ή 305 εκατ. θέσεων εργασίας, που  δημοσίευσε τον Μάιο.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κόσμο (93%) συνεχίζει να ζει σε χώρες με κάποιο είδος lockdown στοΝ χώρο εργασίας, με την Αμερική να αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους περιορισμούς.

H έκθεση του οργανισμού παρουσιάζει τρία σενάρια για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020: βασικό, απαισιόδοξο και αισιόδοξο. Τονίζει ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των πανδημικών και κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

Το βασικό μοντέλο - το οποίο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, την άρση των περιορισμών στο χώρο εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων - προβλέπει μείωση των απωλειών σε ώρες εργασίας 4,9% (ισοδύναμο με 140 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ) σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Το απαισιόδοξο σενάριο αναλαμβάνει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα και την επιστροφή των περιορισμών που θα επιβραδύνουν σημαντικά την ανάκαμψη. Η συνέπεια θα είναι η πτώση των ωρών εργασίας κατά 11,9% (340 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

Το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι οι δραστηριότητες των εργαζομένων συνεχίζονται γρήγορα, ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτήν την εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη, η παγκόσμια απώλεια ωρών εργασίας θα μειωθεί στο 1,2% (34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 30 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.