ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταστροφή των προβλέψεων του S&P Global για τη βρετανική οικονομία

15:20 - 01 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Μεταστροφή των προβλέψεων του S&P Global για τη βρετανική οικονομία
Ύφεση 8,1% της βρετανικής οικονομίας, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης S&P Global, υποβαθμίζοντας τις αρχικές εκτιμήσεις του.

Προειδοποιεί παράλληλα, για μια «τέλεια καταιγίδα» στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Η S&P Global, η οποία υποβάθμισε για πρώτη φορά δύο μονάδες μία χώρα με τριπλή αξιολόγηση (ΑΑΑ) όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit το 2016, αναφέρει πως δεν θεωρεί πλέον ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit  θα παραταθεί.

Αντίθετα, αναμένει ότι το Λονδίνο θα επιτύχει μια  «βασική» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θα ξεκινάει το 2021, αν και ο κίνδυνος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων παραμένει αυξημένος.

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με μια αλλαγή στους εμπορικούς κανόνες του ΠΟΕ τον Ιανουάριο, θα ήταν η τέλεια καταιγίδα», εκτιμά στην ανακοίνωση του ο οίκος αξιολόγησης.

Την εικόνα της κατάστασης της οικονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο συμπληρώνει η έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020. Ειδικότερα, κατά 2,2% υποχώρησε το ΑΕΠ με το αποτέλεσμα να είναι χειρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο και έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 2%.

H πτώση κατά 2% ήταν ήδη η πιο μεγάλη τριμηνιαία συρρίκνωση από την οικονομική κρίση του 2008.

Σημειώνεται τέλος, πως για πρώτη φορά από το 2012 καταγράφηκε πτώση των τιμών στις κατοικίες της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με την Nationwide Building Society, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με πέρυσι στις 216.403 λίρες κατά μέσο όρο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.