ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά σημάδια από το υπό δοκιμή εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

20:14 - 01 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Θετικά σημάδια από το υπό δοκιμή εμβόλιο των Pfizer-BioNTech
Το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσεται από την Pfizer και την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά επίσης προκάλεσε και πυρετό μεταξύ μερικών άλλων παρενεργειών, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Τα πρώτα κλινικά δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη, ωστόσο δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε κάποιο περιοδικό.

Η μελέτη Pfizer έδωσε τυχαία σε 45 ασθενείς από μία έως τρεις δόσεις του εμβολίου ή ενός φαρμάκου placebo. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 μικρογραμμαρίων, 12 δόση 30 μg, 12 δόση 100 μg και εννέα έλαβαν φάρμακο placebo. Η δόση των 100 μg προκάλεσε πυρετό στους μισούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη δοθεί δεύτερη δόση σε αυτό το επίπεδο.

Μετά από μια δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% των συμμετεχόντων στην ομάδα των 10 μg και το 75% αυτών στην ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από αυτές τις δόσεις ανέφεραν κάποιο είδος παρενέργειας, όπως πυρετό και διαταραχές στον ύπνο. Καμία από τις παρενέργειες δεν θεωρήθηκε σοβαρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νοσηλεία κάποιου ασθενή και χωρίς να απειληθεί η ζωή κανενός.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του κορονοϊού και μερικά από αυτά τα αντισώματα ήταν εξουδετερωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Δεν είναι σαφές αν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό. Για να το αποδείξει αυτό, η Pfizer πρέπει να διενεργήσει μεγάλες μελέτες, που θα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο είναι 50% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις ΗΠΑ. Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.

Η τρέχουσα μελέτη δεν περιελάμβανε έγκυες γυναίκες και δεν σημειώθηκαν άλλες πληροφορίες σχετικά με την εθνοτική ποικιλομορφία των συμμετεχόντων.

Η δεύτερη δόση ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη της ανοσίας. Οι ασθενείς που έλαβαν την εφάπαξ δόση των 100 μg είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από εκείνους που έλαβαν δύο δόσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.