ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων δρομολογούν οι ΗΠΑ

21:15 - 01 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων δρομολογούν οι ΗΠΑ
Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μουσουλμάνων στην Ξινγιάνγκ, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι κυρώσεις θα βάζουν στο στόχαστρο αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος που ευθύνονται για τις διώξεις κατά μειονοτήτων στην Ξινγιάνγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ήδη αμερικανικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με κινεζικές οντότητες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την απόφαση του Πεκίνουν να ψηφίσει νέο νόμο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

Την Τετάρτη η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πρώτη σύλληψη για παραβίαση του νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ χθες.

Σε μαύρη λίστα του Πενταγώνου 20 μεγάλες κινεζικές εταιρείες

Εν τω μεταξύ, λίστα κινεζικών εταιρειών με δεσμούς με τον στρατό της χώρας συνέταξε το Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης που ασκούν η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο στο Πεκίνο, προκειμένου να δυσκολέψουν την πρόσβασή του σε αμερικανικές επενδύσεις και ευαίσθητες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα περιλαμβάνει αρκετές κρατικές οντότητες που δραστηριοποιούνται σε τομείς από την πυρηνική ενέργεια μέχρι την αεροπλοΐα. Μεταξύ των ονομάτων της λίστας είναι και οι China Telecom και China Mobile, δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Κογκρέσο απαίτησε από το Πεντάγωνο να δημιουργήσει τη λίστα αυτή το 1999, ωστόσο οι αξιωματούχοι ποτέ δεν υλοποίησαν το αίτημα. Πέρυσι, οι FT μετέδωσαν πως η προσπάθεια απέκτησε δυναμική καθώς οι νομοθέτες αντιδρούσαν στην αυξανόμενη ένταση με το Πεκίνο, λέγοντας στο Πεντάγωνο να κατονομάσει εταιρείες που θεωρεί πως βοηθούν τον στρατό της Κίνας.

Ο νόμος του 1999, που προσδιορίζει κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται «άμεσα ή έμμεσα» στις ΗΠΑ, δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 01 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.