ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προθέρμανση... κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

12:53 - 02 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Προθέρμανση... κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης
Πρωτοβουλία για το ταμείο Ανάκαμψης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναλαμβάνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιουλίου θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο ανάκαμψης.

Εκτός από το "μίγμα" του πακέτου σε δάνεια και επιχορηγήσεις είναι υπό διαπραγμάτευση και η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση.

Οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, σημειώνουν πηγές της Κομισιόν.

«Η επίτευξη γρήγορα μίας συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, κάλεσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για μία συνάντηση στις 8 Ιουλίου για να υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο και να προετοιμασθούν οι εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας. Είναι κοινή υποχρέωσή μας να ολοκληρώσουμε αυτό το πακέτο ανάκαμψης χωρίς καθυστέρηση και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων».

Η φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν στις 27 Μαΐου έχουν γίνει εντατικές συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. «Αυτές οι ανταλλαγές απόψεων έδειξαν τόσο μία κοινή αποφασιστικότητα να δράσουμε για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ανάκαμψη καθώς και έναν κοινό τόπο σε πολλές πλευρές του πακέτου», αναφέρει, προσθέτοντας: «Θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική καθοδήγηση για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο γρήγορα και επιτυχώς».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που ανήκει στην ομάδα των διαφωνούντων, τόνισε πως παραμένουν οι διαφωνίες, αλλά εξέφρασε την πίστη του πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:58 - 02 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.