ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραματική έκκληση Μέρκελ για συμφωνία εντός του καλοκαιριού

20:34 - 02 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Δραματική έκκληση Μέρκελ για συμφωνία εντός του καλοκαιριού
H Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διατυπώσουν μία ισχυρή οικονομική απάντηση απέναντι στην πανδημία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Bloomberg, τα κράτη-μέλη παραμένουν βαθιά διχασμένα απέναντι στην υπάρχουσα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της» τόνισε η Μέρκελ, στη διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχωρεί από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» σημείωσε.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ πραγματοποιούνται λίγο πριν τα κράτη μέλη της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες το διήμερο 17-18 Ιουλίου για να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκμαψης. 

Παράλληλα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αναμένεται να παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση με στόχο να γεφυρώσει τις διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η πρόταση Μισέλ θα διατηρεί σταθερό το ύψος του Ταμείου. Άγνωστο, όμως, είναι αν θα αλλάζει το μείγμα μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Στην πρόταση της Κομισιόν τα ποσά είναι 500 δισ. και 250 δισ. αντίστοιχα.

Ως γνωστόν βόρειες χώρες όπως η Ολλανδία επιθυμούν έως και μηδενισμό των επιχορηγήσεων. Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει στις πλούσιες χώρες rebates τα οποία θα μειώνουν το ποσό που διαθέτουν για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να τις πείσει να συμφωνήσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:01 - 02 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.