ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Covid-19: Εγκρίθηκε υπό όρους η χρήση της ρεμδεσιβίρης στην Ευρώπη

15:43 - 03 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Μέσα από μία fast track διαδικασία αναθεώρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» υπό όρους στη χρήση της ρεμδεσιβίρης για θεραπεία του Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η εν λόγω άδεια, η οποία χορηγείται βάσει ταχείας διαδικασίας, εκδίδεται κατόπιν σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και επακόλουθης έγκρισης από τα κράτη μέλη, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Επιτροπής και, ως εκ τούτου, τα δεδομένα για τη ρεμδεσιβίρη αξιολογήθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα μέσω διαδικασίας «συνεχόμενης αξιολόγησης», την οποία χρησιμοποιεί ο EMA στη διάρκεια υγειονομικών εκτάκτων αναγκών για την αξιολόγηση των δεδομένων, καθώς αυτά καθίστανται σταδιακά διαθέσιμα. Έτσι, στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, κατέστη δυνατή η ταχεία χορήγηση της έγκρισης εντός μίας εβδομάδας από τότε που ο ΕΜΑ εξέδωσε τη σχετική σύσταση, αντί των 67 ημερών που απαιτούνται συνήθως.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Η σημερινή αδειοδότηση ενός πρώτου φαρμάκου για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Χορηγούμε την άδεια αυτή μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την υποβολή της αίτησης, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται γρήγορα, όποτε καθίστανται διαθέσιμες νέες θεραπείες. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε  αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού».

«Η ρεμδεσιβίρη έχει πλέον εγκριθεί για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, που αποτελεί έναν από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ που έχουν θεσπιστεί για να διευκολύνουν την έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα, τα οποία αντιμετωπίζουν μη καλυπτόμενες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω απειλών για τη δημόσια υγεία, όπως η τρέχουσα πανδημία», καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:50 - 03 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.