ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γιατί τόση βιασύνη;», αναρωτιέται ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

18:59 - 03 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ταμείο Ανάκαμψης: «Γιατί τόση βιασύνη;», αναρωτιέται ο Ολλανδός Πρωθυπουργός
Η ηγεσία της ΕΕ, η 'Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και η πλειοψηφία των κρατών - μέλων μπορεί να βρίσκεται σε "αναμμένα κάρβουνα", ωστόσο, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δεν βιάζεται και θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητη η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έκαναν δραματικές εκκλήσεις για την ανάγκη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εμφανίζεται σε άλλο μήκος κύματος.

«Δεν είναι απόλυτη ανάγκη να επιτύχουμε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ολλανδία. «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτήν την τρελή βιασύνη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ολλανδία ανήκει στις χώρες που διαφωνούν με βασικά σημεία του Ταμείου Ανάκαμψης και παρότι γίνονται προσπάθειες συμβιβασμού φαίνεται πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή. Πρόσφατα, μάλιστα είχε υπενθυμίσει, πως η χώρα του επιμένει να δοθούν οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πάντως, ετοιμάζει συμβιβαστική πρόταση που θα δίνει "ανταλλάγματα" στις χώρες που διαφωνούν (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), ενώ παράλληλα γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε μέχρι να φτάσουμε στη Σύνοδο να έχει γίνει κάποια πρόοδος.

Και παρότι ο Ρούτε δεν βιάζεται, οι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ, φον ντερ Λάιεν, Σασόλι και Μισέλ θα συναντηθούν στις 8 Ιουλίου με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία έχει την προεδρία στην ΕΕ και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να "ξεκλειδώσουν" τη συμφωνία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:10 - 03 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.