ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλογερμανική κόντρα στο «βωμό» του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων

21:45 - 03 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Γαλλογερμανική κόντρα στο «βωμό» του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο μεγάλο τεστ «πειθαρχίας» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, αφενός δεν αμφισβητείται, αλλά δημιουργεί «ρήγμα» μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για τη διάρκειά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετά στελέχη προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να μείνει σε ισχύ για πολύ, την ώρα που η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνει μήνυμα ότι τα στηρίγματα θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ είναι αντιμέτωπα με πιθανό «ρήγμα» για το κατά πόσο το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων θα πρέπει να εστιάζει περισσότερο στις πιο αδύναμες χώρες όπως η Ιταλία.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι τέτοιου είδους τριβές υποσκάπτουν ένα πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο απόγειο της κρίσης, με στόχο να δοθούν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ακεραιότητα του ευρώ.

Βάιντμαν vs ντε Γκαλό

Οι διαφοροποιήσεις, που επικρατούν στο εσωτερικό της ΕΚΤ, αντανακλώνται στα αντικρουόμενα σχόλια των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας – των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης: του Γερμανού Γενς Βάιντμαν και του Γάλλου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Οι υπόλοιποι τάσσονται ή με τον έναν ή με τον άλλο.

Άλλα στελέχη της ΕΚΤ έχουν επίσης κάποιες ενστάσεις, αλλά αποφεύγουν προς το παρόν να μιλήσουν δημόσια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

Επισημαίνεται ότι στον πυρήνα της τρέχουσας διαφωνίας βρίσκεται η ευελιξία του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Η Λαγκάρντ, στα μέσα Μαρτίου, είχε προαναγγείλει ότι «θα είναι απεριόριστο».

Ο παράγοντας «ιταλικά ομόλογα»

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από τις αθρόες αγορές ιταλικών ομολόγων, η εξισορρόπηση του προγράμματος ύψους 1,35 τρισ. ευρώ μέχρι το τέλος των καθαρών αγορών που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου του 2021, θα είναι δύσκολη.

Αν επιβληθεί γρήγορη τακτοποίηση, οι ιταλικές αποδόσεις κινδυνεύουν να οδηγηθούν ψηλότερα, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Τέλος, όπως θυμίζει το Bloomberg, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν ξανά σε δύο εβδομάδες και θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το τι θα πρέπει να γίνει, όταν υποχωρήσει η οικονομική κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:52 - 03 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.