ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλεγχος οικονομικής πραγματικότητας από την Κομισιόν

08:20 - 07 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Έλεγχος οικονομικής πραγματικότητας από την Κομισιόν
Η Ευρώπη αποκτά νέα εικόνα για την ικανότητά της να ανακάμψει από την ύφεση που προκαλείται από την πανδημία, καθώς η Επιτροπή της ΕΕ παρουσιάζει σήμερα τις καλοκαιρινές προβλέψεις της.

Οι χώρες έχουν αποφύγει ένα νέο lockdown μεγάλης κλίμακας και η εικόνα φαίνεται διαχειρίσιμη, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει και πιο ευχάριστες προβλέψεις.

Ωστόσο, πολλά μπορούν να πάνε στραβά - όπως δείχνουν και τα τοπικά κρούσματα στην Ισπανία, τη Γερμανία και τα Βαλκάνια .

Αυτό φανερώνει, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, πως οι ηγέτες της ΕΕ οφείλουν να πατήσουν γκάζι για μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και να μη χάσουν άλλο χρόνο, γιατί μία "υποτροπή" στον κορονοϊό μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή και οι οικονομίες των χωρών πρέπει να είναι "θωρακισμένες".

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να φέρει εξελίξεις και για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς την Τετάρτη οι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ θα έχουν συνάντηση προετοιμασίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο Eurogroup, που ασφαλώς θα συζητήσει το θέμα, με βάση πια και τις νέες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα-μέλος, και κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%.

Αντίθετα, για το 2021 η Κομισιόν προέβλεπε ότι  η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη, φτάνοντας στο 7,9%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών της φετινής χρονιάς.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:25 - 07 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.