ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Μεγαλύτερη ύφεση, δυσκολότερη ανάκαμψη-«Καμπανάκι» στη Σύνοδο Κορυφής

11:35 - 07 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την Τρίτη προς το χειρότερο τις οικονομικές προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει στις 6 Μαΐου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ εκτιμά πως ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς.

Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν μπορεί να δείχνουν μία μικρή βελτίωση στην ύφεση που αναμένεται να έχει η Ελλάδα, ωστόσο, γενικότερα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ούτε και για τη χώρα μας, καθώς η Κομισιόν αναθεώρησε προς το χειρότερο την ανάκαμψη στη χώρα μας το 2021.

Η Επιτροπή θεωρεί πως στο σύνολο των χωρών, η αντίδραση απέναντι στην πανδημία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην οικονομική δραστηριότητα φέτος και του χρόνου, προβλέπει και κάνει κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το συντομότερο την πρόταση της για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οικονομικός αντίκτυπος της καραντίνας σε όλες τις χώρες ήταν πιο σοβαρός από τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο καθιστά επιτακτικά την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση στα κράτη μέλη 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

comision therines

Ειδικότερα, για την οικονομία της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης το 8,7% από 7,7% που προέβλεπε το Μάιο. Για το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,1%, η οποία όμως είναι μικρότερο από το 6,3% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου.

Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα κάνουν λόγο για ύφεση 9% το 2020 και ανάκαμψη 6% το 2021.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:09 - 07 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.