ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μήνυμα Τζόνσον στη Μέρκελ για Brexit χωρίς συμφωνία

09:28 - 08 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Το μήνυμα Τζόνσον στη Μέρκελ για Brexit χωρίς συμφωνία
Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε την Τρίτη ο Μπόρις Τζόνσον και, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε το μήνυμα στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε Brexit χωρίς συμφωνία, εφόσον η ΕΕ δεν συμβιβαστεί.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε με τον Γερμανίδα Καγκελάριο την Τρίτη, καθώς οι διαπραγματευτές του Brexit πραγματοποίησαν άτυπες συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στο κατά πόσο θα μπορέσει η Βρετανία να χαλαρώσει τους κανόνες της και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση έγκαιρης συμφωνίας μέσα από την εντατική διαδικασία συνομιλιών», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον σε δήλωση αργότερα. «Σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν εξίσου έτοιμο να εγκαταλείψει τη μεταβατική περίοδο με τους όρους της Αυστραλίας, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο τέλος αυτής».

H αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με «όρους Αυστραλίας» είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται στη μη ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους στις εκλογές του περασμένου έτους μία συμφωνία για το Brexit. Η μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας το εμπόριο συνεχίζεται σαν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούσε να είναι μέλος της ΕΕ, τελειώνει στα τέλη του 2020. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα είναι αντιμέτωπες με ένα περαιτέρω οικονομικό σοκ, εκτός από τη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.