ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν βάζει και... στοίχημα για συμφωνία η Λαγκάρντ

11:04 - 09 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν βάζει και... στοίχημα για συμφωνία η Λαγκάρντ
Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις από Άνγκελα Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου δεν είναι μεγάλες. Το γενικό κλίμα περιγράφει η Κριστίν Λαγκάρντ, που όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στους Financial Times, δεν θα πόνταρε τα λεφτά της υπέρ της συμφωνίας.

«Δεν θα πόνταρα τα πάντα στην 18η Ιουλίου», τόνισε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ χαμηλώνοντας τον πήχυ των προσδοκιών για συμφωνία επί του Ταμείου Ανάκαμψης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως εξήγησε στην συνέντευξή της, που δημοσιεύει το σημερινό φύλλο των Financial Times, «θα περίμενα έως τα τέλη του μήνα για να βεβαιωθώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα έχουμε μία νέα έκτακτη Σύνοδο στα τέλη του μήνα. 

 Η Λαγκάρντ σπεύδει πάντως να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις, κάτι που έχει κάνει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.  Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι εάν λάβει εγκαίρως το πράσινο φως το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ μπορεί να είναι ο παράγοντας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο παιχνίδι προς το καλύτερο για τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό θα συμβεί ειδικά εάν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων δοθούν στην μορφή απευθείας χορηγήσεων, σημειώνει. 

Την Τετάρτη είχαν προηγηθεί οι ομιλίες από την Άνγκελα Μέρκελ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, που υπογράμμισαν πόσο σημαντική είναι η συμφωνία, αλλά παράλληλα άφησαν να εννοηθεί πως "κάποιοι" δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Οι Ολλανδοί δηλώνουν πως "δεν βιάζονται" και μαζί τους έχουν Αυστρία, Δανία και Σουηδία, ενώ και ο Ούγγρος, Βίκτορ Όρμπαν, παίζει το δικό του... παιχνίδι, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 18 Ιουλίου.

Ωστόσο, ακόμη υπάρχει χρόνος και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες και διαρκείς, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Άλλωστε, οι περισσότεροι θεωρούν πως για την ΕΕ η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας. Όχι μόνο σε οικονομική βάση, αλλά και σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της Ένωσης και το ρόλο της στη διεθνή σκακιέρα.

Μία αποτυχία συμφωνίας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και η Άνγκελα Μέρκελ, θα απαξιώσει την ΕΕ και θα "φουντώσει" τον λαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.