ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Morgan Stanley, βγάζει τις... αρκούδες βόλτα -πάλι!

10:06 - 17 Ιουλ 2007 | Ειδήσεις
« Α Scare in The Μaking », που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει... «Τρόμος Εν Οψει», είναι ο τίτλος του νέου report της Morgan Stanley. Eίναι να απορεί κανείς όμως, πότε έχει πιάσει τον σφιγμό των αγορών ο αμερικανικός οίκος τον τελευταίο χρόνο... Τι μας λέει λοιπόν; Τα γνωστά. Ότι, δηλαδή τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν επιδεινωθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διεθνή οίκο, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά παρά τα υψηλότερα επιτόκια, την αύξηση των spreads, το ακριβότερο πετρέλαιο, την πολιτική σύσφιξης της Κίνας και το ισχυρότερο ευρώ. Αυτό που κυριαρχεί στην επενδυτική κοινότητα είναι η πεποίθηση ότι η καλή διεθνής ανάπτυξη θα συνεχισθεί χωρίς την παρουσία του πληθωρισμού. Και ενώ η Morgan Stalney δεν αναμένει κάποιου είδους ύφεση να «χτυπά» την οικονομία για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια τουλάχιστον, θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η πεποίθηση των επενδυτών να υποστεί κάποια δοκιμασία σύντομα. Οι αναλυτές αναμένουν την αμερικανικη ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο δέυτερο εξάμηνο του 2007 και τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 3,8% στα τέλη του έτους από 2,7% σήμερα, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο 2,7% στην λήξη του 2007 από 1,9% σήμερα.

Σύμφωνα με τον οίκο, από τις 4ης Σεπτεμβρίου 2000 ως τις 12 Μαρτίου 2003, η Ευρώπη μέτρησε απώλειες της τάξης του 58,4%, μεταξύ της 8ης Οκτωβρίου 1987 και της 10ης Νοεμβρίου 1987 σε μόλις 33 μέρες, οι μετοχές έχασαν 34,3% και μέσα σε 77 μέρες μεταξύ 20 Ιουλίου 1998 και 5 Οκτωβρίου 1998, οι απώλειες ξεπέρασαν το 30%. Ετσι ένας κανόνας για την Morgan Stanley είναι πως όταν η αγορά αρχίζει και κατρακυλά έντονα λόγω άσχημων ειδήσων, αυτό αποτελεί μία εξαίρετη αγοραστική ευκαιρία, ενώ όταν δεν αντιδρά στα άσχημα νέα - όπως σήμερα - είναι η απόλυτη ευκαιρία για πωλήσεις…

Στροφή στις αμυντικές μετοχές

Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση των πιστωτικών spreads.

Εάν συμβεί αυτό το τρομοσενάριο που παραθέτει η Morgan Stanley, τότε οι αμυντικές μετοχές είναι αυτές που θα ξεχωρίσουν εν μέσω της διόρθωσης, ενώ την χειρότερη πορεία θα έχουν η βιομηχανία και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών. Επίσης, μετά το διάλλειμμα της bull market, οι νέοι κλάδοι ηγέτες θα είναι η τεχνολογία και οι τράπεζες. Οι χαμηλότερες τιμές των μετοχών θα ακολουθηθούν από ενδείξεις στασιμοπληθωρισμού και η διόρθωση θα τελειώσει όταν θα δούμε χαμηλότερα επιτόκια και/ή χαμηλότερες τιμές μετοχών, ύστερα δηλαδή από υποχώρηση της τάξης του 10% από τα τρέχονται επίπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.