ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Έκπληξη με εκλογή Ντόνοχιου, έπειτα από διαδικασία... θρίλερ!

20:31 - 09 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Eurogroup: Έκπληξη με εκλογή Ντόνοχιου, έπειτα από διαδικασία... θρίλερ!
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής στο Eurogroup την Πέμπτη, με τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να επιλέγουν τελικά τον Ιρλανδό, Πασκάλ Ντόνοχιου, για να αντικαταστήσει τον Πορτογάλο, Μάριο Σεντένο, που αποχωρεί.

Κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν φαβορί την Ισπανίδα, Νάντια Καλβίνο, που είχε ανοιχτή υποστήριξη από Γερμανία και Γαλλία, ο Ντόνοχιου έκανε την έκπληξη και συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, έπειτα από μία διαδικασία που κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Στην πρώτη ψηφοφορία κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τις 10 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή και μάλιστα πέρασαν και οι τρεις σε δεύτερο γύρο, καθώς υπήρξε ισοψηφία στη δεύτερη θέση (λογικά οι ψήφοι ήταν 9-5-5). Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως ο Λουξεμβούργιος, Πιερ Γκραμένια, αποχωρεί από την κούρσα.

Έτσι, οι υπουργοί οδηγήθηκαν σε νέο γύρο, στον οποίο τελικά επικράτησε ο Κεντροδεξιός Ντόνοχιου, έναντι της Καλβίνο.

Ο 45χρονος Ντόναχιου θεωρείται ιδιαίτερα ικανός στο να «χτίζει γέφυρες». Στην Ιρλανδία έχει συνδέσει το όνομά του με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Στο πρώτο μήνυμά του μετά την εκλογή του έγραψε στο Twitter πως αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή, που τον εξέλεξαν οι συνάδελφοί του.

{https://twitter.com/Paschald/status/1281279335756967938}

Ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει την ηγεσία του Eurogroup σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς η ύφεση στην ευρωζώνη αναμένεται μεγάλη το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι χώρες- μέλη «παλεύουν» για να ορθοποδήσουν.

Το Eurogroup, υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου, Μάριο Σεντένο, αποφάσισε το πρώτο "πακέτο" στήριξης 500 δισ. ευρώ, με χρηματοδοτήσεις από τον ESM, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση.

Ωστόσο, αυτό το "πακέτο" δεν είναι αρκετό και γι' αυτό τώρα γίνονται οι διαβουλεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.Ο Ντόνοχιου θα επιχειρήσει από την πλευρά του να επηρεάσει όσο μπορεί τις εξελίξεις και φυσικά, εφόσον χρειαστεί, να παρέμβει εκ νέου μέσω του Eurogroup. Ασφαλώς, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ελλάδα, που ελπίζει πως δεν θα έχει τις δεσμεύσεις πλεονασμάτων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:45 - 09 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.