ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλγαρία και Κροατία ένα βήμα πιο κοντά στο ευρώ

19:24 - 10 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Βουλγαρία και Κροατία ένα βήμα πιο κοντά στο ευρώ
Με τη Βουλγαρία και την Κροατία η ευρωζώνη μεγαλώνει. Οι δύο χώρες λαμβάνουν βασικά μέτρα για την υιοθέτηση του ευρώ, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΚΤ.

Το βουλγαρικό λεβ και το κροατικό νόμισμα κούνα περιλαμβάνονται πλέον στον μηχανισμό συναλλαγματικής ισοτιμίας II. Η απόφαση των μερών του ΜΣΙ II αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Θα "κλειδώσουν" την ισοτιμία τους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους στη ζώνη του ευρώ.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν επίσης στην τραπεζική ένωση, με την ΕΚΤ να εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες τους από την 1η Οκτωβρίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Το ευρώ είναι ένα απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης. Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τη Βουλγαρία και την Κροατία, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε με τις δύο χώρες καθώς κάνουν τα επόμενα και τα τελευταία τους βήματα για να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ. "

Τα συγχαρητήριά του σε Κροατία και Βουλγαρία έδωσε με μήνυμά του στο Twitter και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

{https://twitter.com/VDombrovskis/status/1281625920911151108}

Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 13 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.