ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Apple νικήτρια στη μάχη των φόρων με την ΕΕ

12:31 - 15 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Η Apple νικήτρια στη μάχη των φόρων με την ΕΕ
Η Apple κέρδισε μια κρίσιμη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κόντρα στην Κομισιόν ή αν προτιμάτε η Επιτροπή δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα στην προσπάθειά της να επιβάλλει υψηλότερους φόρους στις πολυεθνικές εταιρείες και ιδιαίτερα στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η απόφαση αφορά τα 13 δισ. ευρώ φόρων τα οποία ζήτησαν η Βρυξέλλες να πληρώσει η πολυεθνική, θεωρώντας πως οι φορολογικές ρυθμίσεις που έκανε η Ιρλανδία ειδικά για την Apple συνιστούσαν «κρατική ενίσχυση».

Η απόφαση, σημειώνει το Bloomberg είναι ένα σοβαρό χτύπημα ιδιαίτερα για την αρμόδια επίτροπο Margrethe Vestager, που έχει "σημαία" της τις προσπάθειες να πληρώνουν περισσότερους φόρους οι πολυεθνικές.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Ιρλανδίας με την κατασκευάστρια των iPhone δεν ήταν «παράνομη κρατική ενίσχυση».

Επί της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση, ωστόσο, τα διεθνη ΜΜΕ σημειώνουν πως η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα και αποδυναμώνει τα επιχειρήματα για φερόμενες αθέμιτες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιριών.

Επίσης, η υπόθεση δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, που κατηγορούσαν την Ένωση για συμπεριφορά «υπερεθνικής φορολογικής αρχής».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.