ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαγκάρντ θα... αδειάσει το «μπαζούκα»-Το μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής

15:59 - 16 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Η Λαγκάρντ θα... αδειάσει το «μπαζούκα»-Το μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής
Περιγράφοντας για ακόμη μία φορά γλαφυρά τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, η Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να μην καθυστερήσουν και να φτάσουν άμεσα σε συμφωνία στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην προσεχή διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

Αμέσως μετά το ΔΣ της ΕΚΤ που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και ανακοίνωσε ότι συνεχίζει κανονικά να υλοποιεί τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει πολύ πιο χαμηλά από τα προ κορονοϊού επίπεδα και το outlook είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Εκτίμησε πως το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι αυτό με την πιο βαθιά ύφεση και σημείωσε πως θα υπάρξει ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο, αρκεί φυσικά τα κράτη - μέλη να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, δίνοντας έτσι... σήμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Η κα. Λαγκάρντ έκανε λόγο για «άνιση» ανάκαμψη της οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάπτυξη που έρχεται δεν είναι αντίστοιχη της ύφεσης που καταγράφεται στην ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ σημείωσε πως η ΕΚΤ από τη μεριά της θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει το outlook του πληθωρισμού να προσεγγίζει τον στόχο του "κάτω αλλά πλησίον του 2%".

Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορονοϊού παραμένει στα 1,350 δισ. ευρώ. Η Λαγκάρντ σημείωσε πως πρόθεσή της είναι η ΕΚΤ να εξαντλήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ παράλληλα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:58 - 16 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.