ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόρεια Μακεδονία: Με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Ζάεφ

22:56 - 16 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Βόρεια Μακεδονία: Με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Ζάεφ
Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης αποτυπώνουν το ντέρμπι ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναδείχτηκε πρώτο καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεύτερο έρχεται το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο καταλαμβάνει 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, τέταρτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και πέμπτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών (μία έδρα παραπάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.