ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EE: Η ενισχυμένη παρακολούθηση όλων, μόνη λύση κατά του Covid-19!

12:14 - 17 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
EE: Η ενισχυμένη παρακολούθηση όλων, μόνη λύση κατά του Covid-19!
Αρχίζει, πλέον, να «ομολογείται» και επισήμως, από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η μόνη ελπίδα, προς το παρόν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι η ενισχυμένη παρακολούθηση όλων των ευρωπαίων, μέσω των «κινητών» τους τηλεφώνων, για τον εντοπισμό των «επαφών» τους μέσω ψηφιακών τεχνολογιών.

Εμπιστευτική Μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε χθες σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες, συμπεραίνει ότι «Ελλείψει εμβολίων και θεραπειών για το Covid-19, κάθε χαλάρωση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία και την κοινωνική ζωή, πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένα μέτρα παρακολούθησης, όπως διευρυμένη ικανότητα δοκιμών και βελτιωμένο εντοπισμό επαφών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατάλληλων ψηφιακών τεχνολογιών.»

Υπογραμμίζει δε ότι, υπάρχουν πολύ λίγες βεβαιότητες σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, αλλά ίσως η μοναδική είναι ότι κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν είναι πιθανό να λύσει όλες τις πτυχές της κρίσης.

Μια ευέλικτη και ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα βασίζεται σε συμπληρωματικά εργαλεία και μέτρα (θεραπευτική, δοκιμή και παρακολούθηση επαφών) και μια συντονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ είναι το κλειδί για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα, καταλήγει η μελέτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, της συνεχιζόμενης, δηλαδή παρακολούθησης των πολιτών, κινείται και σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Reynders, προς τους Ισπανούς ευρωβουλευτές Carles Puigdemont i Casamajó, Clara Ponsatí Obiols, Antoni Comín i Oliveres.

Οι Ισπανοί ευρωβουλευτές, είχαν επισημάνει στην ερώτηση τους ότι, οι εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν, για να βοηθήσουν τα τμήματα δημόσιας υγείας στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τον ιό, υπήρξαν επιβλαβείς για την δημοκρατία και την προστασία βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ζητούσαν δε από την ΕΕ, να δώσει το καλό παράδειγμα και να ηγηθεί μιας προσπάθειας ελέγχου της τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες και της ατομικής ελευθερίας.

Στην απάντηση του, όμως, ο αρμόδιος Επίτροπος Reynders, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνει τους φόβους ότι, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται ευρέως η τεχνολογία παρακολούθησης των ευρωπαίων πολιτών και εντοπισμού των επαφών τους.

Ο Επίτροπος, βέβαια, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της συνολικής παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων ευρωπαίων πολιτών, αναφέροντας τις «συστάσεις» που έχει εκδώσει η Κομισιόν, προκειμένου αυτή η παρακολούθηση να μην παραβιάζει προσωπικές ελευθερίες και να σέβεται τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι:

-Η Κομισιόν εξέδωσε σύσταση σχετικά με μια κοινή εργαλειοθήκη, για τη χρήση τεχνολογίας στην παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και την συγκέντρωση δεδομένων κινητικότητας των χρηστών.

Ενέκρινε, επίσης, μια κοινή εργαλειοθήκη της ΕΕ για τα κράτη μέλη σε εφαρμογές για κινητές συσκευές και υποστήριξης ανίχνευσης επαφών.

-Η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης οδηγίες σχετικά με τις σχετικές με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων ενώ, εκδόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB), για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής χρήσης των εφαρμογών, της χρήσης ψευδώνυμων δεδομένων εγγύτητας, τη διάρκεια αποθήκευσης και διαγραφής των δεδομένων.

-Η παρακολούθηση και επιβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων εμπίπτει πρωτίστως στην αρμοδιότητα των εθνικών εποπτικών αρχών και δικαστηρίων και η Κομισιόν ως ο θεματοφύλακας των Συνθηκών παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των μέτρων έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται σε όλα τα Κράτη μέλη, για το αν είναι σύμφωνα με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το δίκαιο της ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.