ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής-Ημέρα 2η: Προπαρασκευαστική συνάντηση με «μασάζ» στον Ρούτε

11:50 - 18 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής-Ημέρα 2η: Προπαρασκευαστική συνάντηση με «μασάζ» στον Ρούτε
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκίνησε με προπαρασκευαστική συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν, αλλά και των πρωταγωνιστών της πρώτης ημέρας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε συνάντηση νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην οποία εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσες και ο αρνητικός πρωταγωνιστής της πρώτης ημέρας, Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, με την πρότασή του να έχουν δικαίωμα βέτο όλες οι χώρες, εφόσον δεν θεωρούν ότι η χρηματοδότηση στα κράτη - μέλη δεν γίνεται με τους σωστούς όρους και αν θεωρεί πως δεν υπάρχουν σωστές δεσμεύσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Η Ολλανδία προκαλεί ουσιαστικά το πιο μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς ζητά κάθε χώρα να μπορεί να ασκεί ακόμη και βέτο αν δεν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ζητά χρήματα κάποιο άλλο κράτος - μέλος. Ουσιαστικά, πρόκειται για δικλείδα ασφαλείας που διεκδικεί επειδή δεν εμπιστεύεται τις χώρες του Νότου. Η Ιταλία -και όχι μόνο- αντέδρασε έντονα. Δείτε εδω αναλυτικά

Έτσι, αποφασίστηκε πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής το Σάββατο να υπάρξει αυτή η προπαρασκευαστική συνάντηση, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο Μισέλ και η Φον ντερ Λάιεν, ως "θεσμικοί" επεξεργάζονται και καταθέτουν τις προτάσεις, η Μέρκελ και ο Μακρόν λειτουργούν περισσότερο ως "διαιτητές", ενώ οι Κόντε και Σάντσες εκπροσωπούν τον Νότο στη διαμάχη με τον εκπρόσωπο του Βορρά, Μαρκ Ρούτε.

Δυναμικό ξεκίνημα λοιπόν για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, που ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πώς θα καταλήξει.

Οι διαφωνίες μετά το πέρας της πρώτης ημέρας είναι σημαντικές, αλλά μεγάλη είναι και η ανάγκη για συμφωνία. Συνεπώς, αναμένονται υποχωρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ένα "no deal" φιάσκο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:18 - 18 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.