ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση με λιγότερες επιχορηγήσεις και δικαίωμα «βέτο»

11:59 - 18 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση με λιγότερες επιχορηγήσεις και δικαίωμα «βέτο»
Προσπάθειες για να πέσουν γέφυρες συμφωνίας γίνονται με το... καλημέρα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Σάββατο ξεκίνησε με προπαρασκευαστική συνάντηση των "πρωταγωνιστών" της πρώτης ημέρας και στη συνέχεια προέκυψε η πληροφορία από τις Βρυξέλλες για νέα συμβιβαστική πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η νέα συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ, αλλά μειώνει το ποσοστό των επιχορηγήσεων σε αυτό.

Συγκεκριμένα, μειώνει σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ (από 500) τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις προς τα κράτη - μέλη και αυξάνει το ποσό των δανειών στα 300 δισ. ευρώ.

Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει δικαίωμα "φρένου" σε κάθε χώρα, εφόσον διαφωνεί με τη χρηματοδότηση κάποιας άλλης και αν έχει ενστάσεις για το αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σωστά οι επιχορηγήσεις. Μπορεί δηλαδή να εμποδίσει την απόφαση χρηματοδότησης μέσα σε τρεις ημέρες και να τη στείλει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin.

Η πρόταση αυτή έρχεται μετά τις διαφωνίες της πρώτης ημέρας, ελπίζοντας πως θα λειτουργήσει θετικά έναντι των σκληρών του Βορρά, που μέσω του εκπροσώπου τους Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, "προβλημάτισαν" με τη στάση τους την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:17 - 18 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.