ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ ομολογεί την ανυπαρξία φαρμακευτικής πολιτικής!

13:54 - 18 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Η ΕΕ ομολογεί την ανυπαρξία φαρμακευτικής πολιτικής!
Τις δυσμενέστερες των εντυπώσεων προκάλεσε ένα εκ των υστέρων άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο «αναγνωρίζεται» ότι, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην ΕΕ χαρακτηρίζονταν διογκούμενο πριν την κρίση υγείας, που προκάλεσε ο Covid-19.

Αναγνωρίζεται ακόμη ότι, το διογκούμενο αυτό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού έθεσε τους ασθενείς σε κίνδυνο και τα εθνικά συστήματα υγείας υπό πίεση.

Εύκολα συμπεραίνεται από την ανάγνωση του άρθρου ότι, η εκ των υστέρων αυτοκριτική, για την έλλειψη πολιτικής στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκου, δεν «αθωώνει» κανέναν εκ των ευρω-υπευθύνων για το θέμα της υγείας στην ΕΕ, αφού αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:

- Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, μεταξύ του 2000 και του 2018, είχε διαπιστωθεί ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ είχαν αυξηθεί κατά 20 φορές και μάλιστα στα ευρέως χρησιμοποιούμενα βασικά προϊόντα.

- Πάνω από 50% στα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, των λοιμώξεων και των διαταραχών του νευρικού συστήματος (επιληψία, Πάρκινσον) αντιπροσωπεύουν πάνω από τα ήμισυ των φαρμάκων που βρίσκονταν σε έλλειψη.

- Τα αίτια των ελλείψεων αυτών χαρακτηρίσθηκαν περίπλοκα, και κυμαίνονταν από προβλήματα παραγωγής, ποσοστώσεις στον βιομηχανικό κλάδο, παράλληλο νόμιμο εμπόριο και απρόσμενες ανόδους στη ζήτηση μετά από επιδημίες ή φυσικές καταστροφές έως την τιμολόγηση, η οποία αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο.

Στο ίδιο αρθρο, ωστόσο, ομολογείται ότι, η ΕΕ εξαρτάται όλο και περισσότερο από χώρες εκτός ΕΕ - κυρίως την Ινδία και την Κίνα - όσον αφορά την παραγωγή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών, χημικών πρώτων υλών και φαρμάκων. 

  • Το 80% των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα 
  • Το 40% των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία 
  • Η Κίνα και η Ινδία παράγουν το 60% της παγκόσμιας παρακεταμόλης, το 90% της πενικιλίνης και το 50% της ιβουπροφαίνης 

Ομολογείται, ακόμη, ότι τον Απρίλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη ζήτηση ορισμένων αναισθητικών, αντιβιοτικών, μυοχαλαρωτικών και φαρμάκων, των οποίων η χρήση δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του COVID-19, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μπορεί να επιφέρει εξάντληση αποθεμάτων.

Ενώ, η μειωμένη παραγωγή, τα λειτουργικά προβλήματα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών και η αποθήκευση λόγω της κρίσης στην υγεία αύξησαν περαιτέρω τον κίνδυνο συμφόρησης.

Εκ των υστέρων στις 14 Ιουλίου 2020, η Επιτροπή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία του Κοινοβουλίου ενέκρινε μια έκθεση που ζητούσε την "ανεξαρτησία" της ευρωπαϊκής υγείας μέσω της διασφάλισης του εφοδιασμού, της αποκατάστασης της τοπικής παρασκευής φαρμάκων και του καλύτερου συντονισμού των εθνικών στρατηγικών για την υγεία στην ΕΕ.

Παράλληλα και πάλι εκ των υστέρων, η αρμόδια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε την δημιουργία του νέου προγράμματος που στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και στην ανάληψη περισσότερης δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την ανάπτυξη καινοτόμων και συντονισμένων στρατηγικών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω χρήσης κοινών προμηθειών φαρμάκων στην ΕΕ.

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή, την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για δεύτερο κύμα επίθεσης του κορονοϊού και η ΕΕ εξακολουθεί να έχει έλλειψη σε φάρμακα!

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.