ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: «Πηγαδάκια» Βορρά-Νότου για τη συμβιβαστική πρόταση

17:07 - 18 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: «Πηγαδάκια» Βορρά-Νότου για τη συμβιβαστική πρόταση
Πυρετός διαπραγματεύσεων επί της νέας συμβιβαστικής πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που ψάχνουν συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ημέρα, όπως μεταδώσαμε, ξεκίνησε με μία συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, Κόντε, Σάντσες και Ρούτε.

Η συνάντηση αυτή αποδείχθηκε "κομβική" και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να καταθέτει συμβιβαστική πρόταση.

Έπειτα από κάποιες ώρες διαβουλεύσεων, το μεσημέρι είχαμε διακοπή των συνομιλιών για επιμέρους διαβουλεύσεις.

Σημαντικότερη από τις συναντήσεις αυτή των ηγετών των  "σκληρών" του Βορρά (Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία) με τους ηγετες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Συμμετείχαν επίσης ο κ. Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, κα. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο μίτινγκ λίγο αργότερα εισήλθε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά συμμετείχαν τα δύο γκρουπ των χωρών (Βορρά και Νότου) που διαπραγματεύονται πιο σκληρά το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ δίνει "πόντους" στον Βορρά, μειώνοντας τις επιχορηγήσεις και δίνοντας δικαίωμα βέτο, αλλά θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι χώρες του Νότου που (κυρίως) διεκδικούν χαλαρούς όρους χρηματοδότησης που να μην παραπέμπουν σε μνημόνια και ασφαλώς να υπάρξει άμεση ρευστότητα με επιχορηγήσεις.

Επίσης, ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και με χώρες, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, που έχουν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό.

Οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς με τον Σαρλ Μισέλ να βλέπει κατ' ιδίαν σχεδόν όλους τους ηγέτες. Η συμφωνία, πάντως, παραμένει δύσκολη υπόθεση. Διαρροές από την ιταλική και την ολλανδική αποστολή μετά τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου κάνουν λόγο για... θρίλερ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:17 - 18 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.