ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο και το ενδεχόμενο... παράτασης

22:25 - 18 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο και το ενδεχόμενο... παράτασης
Έπειτα από μία σειρά διαδοχικών επιμέρους επαφών, οι ηγέτες της ΕΕ έκατσαν ξανά όλοι μαζί στις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου στο ίδιο τραπέζι για το δείπνο που θα κρίνει τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν αποκλείεται, ωστόσο και η... παράταση.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε έπειτα από δύο ημέρες ζυμώσεων και ανταλλαγής απόψεων, που όμως ακόμη δεν έχουν οδηγήσει σε οριστική συμφωνία και δεν αποκλείεται να μη φέρουν αποτέλεσμα ούτε απόψε. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ενδεχόμενο παράτασης της Συνόδου και την Κυριακή, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατέθεσε στη διάρκεια της ημέρας συμβιβαστικές προτάσεις, ωστόσο, ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή.

Η πίεση της Ολλανδίας και των συμμάχων της (Αυστρία, Δανία, Σουηδία) έφερε μείωση επιχορηγήσεων και αύξηση δανείων στο προτεινόμενο "πακέτο".

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η νέα συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ, αλλά μειώνει το ποσοστό των επιχορηγήσεων σε αυτό.

Συγκεκριμένα, μειώνει σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ (από 500) τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις προς τα κράτη - μέλη και αυξάνει το ποσό των δανειών στα 300 δισ. ευρώ.

Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει δικαίωμα "φρένου" σε κάθε χώρα, εφόσον διαφωνεί με τη χρηματοδότηση κάποιας άλλης και αν έχει ενστάσεις για το αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σωστά οι επιχορηγήσεις. Μπορεί δηλαδή να εμποδίσει την απόφαση χρηματοδότησης μέσα σε τρεις ημέρες και να τη στείλει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin.

Ο Νότος αντέδρασε, αλλά και οι Βόρειοι εμφανίστηκαν "ανικανοποίητοι", παρότι η νέα πρόταση ήταν πολύ πιο κοντά στα "θέλω" τους.

Ακολούθησε έτσι μία σειρά επί μέρους επαφών. Έγιναν "πηγαδάκια" με ηγέτες κρατών προκειμένου να βρεθούν σημεία "επαφής", αλλά ήταν σαφές πως δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση η συμφωνία. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, εμφανίστηκε απαισιόδοξος και έριξε τις ευθύνες στον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της Συνόδου μοιάζει να βάζει εμπόδια στη συμφωνία.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως εκτός από το "μέτωπο" Βορρά-Νότου υπάρχει και ζήτημα με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που σε πολλές περιπτώσεις καταπατούν το διεθνές δίκαιο.

Η Ολλανδία διεκδικεί βέτο και σε αυτή την περίπτωση για τις χρηματοδοτήσεις, γεγονός που οι Όρμπαν και Ντούντα δεν αποδέχονται.

Οι ηγέτες βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλοι μαζί και έχουν σίγουρα δύσκολο έργο, υπό το βάρος βεβαίως και της προσμονής των Ευρωπαίων πολιτών, που περιμένουν μία συμφωνία που θα δώσει οικονομική "ανάσα" στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:31 - 19 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.