ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ μέχρις εσχάτων...

23:16 - 19 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ μέχρις εσχάτων...
Μοιάζει με την τελευταία... προσφορά. Ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε μία ακόμη συμβιβαστική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, μήπως τελικά το τριήμερο θρίλερ ολοκληρωθεί με "happy end".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να πείσει τους "φειδωλούς" του Βορρά προτείνει το Ταμείο Ανάκαμψης να παραμείνει στα 750 δισ. ευρώ, αλλά μειώνει το ποσοστό των επιχορηγήσεων.

Συγκεριμένα, προτείνει να δοθούν 400 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 350 δισ. ευρώ να είναι δάνεια.

Προφανώς, στην πρόταση διατηρείται το "φρένο" εντός τριών ημερών, σε περίπτωση που κάποια χώρα διαφωνεί με τη χρηματοδότηση κάποιας άλλης. Ένα "βέτο" ουσιαστικά που διεκδικούν οι Ολλανδοί, δεν αρέσει στους Νότιους, αλλά ίσως τελικά θεσμοθετηθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Το δείπνο των 27 ηγετών, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η νέα πρόταση Μισέλ δείχνει ότι "κάτι κινείται", αλλά σίγουρα ακόμη δεν είναι εύκολο να είναι αισιόδοξος κανείς για θετική έκβαση των συνομιλιών.

Πληροφορίες του Bloomberg μάλιστα αναφέρουν το αντίθετο. "Δεν υπάρχει ένδειξη συναίνεσης, αλλά δεν παραδίδουν τα όπλα..."

Τελευταίες εξελίξεις

Λίγο πριν από τις έξι το ξημέρωμα της Δευτέρας υπήρξαν πληροφορίες για συμφωνία που διατηρεί το Ταμείο στα 750 δισ. ευρώ, αλλά με 375 δισ. επιχορηγήσεις και 375 δισ. δάνεια.  Εξετάζεται επίσης η σύνδεση των επιχορηγήσεων  με το κράτος δικαίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 05:58 - 20 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.