ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής... χωρίς τέλος- Νέα παράταση και «ραντεβού» το απόγευμα

06:14 - 20 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής... χωρίς τέλος- Νέα παράταση και «ραντεβού» το απόγευμα
Έπειτα από ένα ολονύκτιο διαπραγματευτικό θρίλερ, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών πήρε νέα παράταση και θα συνεχιστεί το απογευμα της Δευτέρας.

Οι φειδωλοί του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία) αποδεικνύονται σκληροί διαπραγματευτές, οδηγώντας σε έναν άνευ προηγουμένου μαραθώνιο τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να πείσει τους "φειδωλούς" του Βορρά πρότεινε  το Ταμείο Ανάκαμψης να παραμείνει στα 750 δισ. ευρώ, αλλά μειώνει το ποσοστό των επιχορηγήσεων.

Συγκεριμένα, πρότεινε να δοθούν 400 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 350 δισ. ευρώ να είναι δάνεια. Οι φειδωλοί ζήτησαν, ωστόσο, 50-50. Δηλαδή, 375 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 375 δισ, ευρώ δάνεια.

Παράλληλα, ζητούν βέτο επί των επιχορηγήσεων, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με το πού πάνε τα χρήματα και επίσης μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της χρηματοδότησης και του σεβασμού της διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου (αυτό αφορά κυρίως χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να μη δέχεται το 375-375 και να επιμένει στο 400-350, ενώ "ξέσπασε" εναντίον της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Στις διαπραγματεύσεις πρωταγωνιστικό ρόλο έχει επίσης η Ιταλία, με τον Τζουζέπε Κόντε να δηλώνει πως θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της χώρας του. Φέρεται δε να είπε στον Ολλανδό ομόλογό του: «Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα θεωρηθείς υπεύθυνος από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που μπλόκαρες μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση».

Σε αυτό το κλίμα ολοκληρώθηκε άλλη μια μέρα διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, κανείς ηγέτης (ούτε οι φειδωλοί) δεν θέλει να αναλάβει την αποτυχία της μη συμφωνίας. Για το λόγο αυτό ο μαραθώνιος θα συνεχιστεί στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 06:23 - 20 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.