ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Είναι τα 390 δισ. ευρώ ο... μαγικός αριθμός;

11:38 - 20 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Είναι τα 390 δισ. ευρώ ο... μαγικός αριθμός;
Έπειτα από τρεις ημέρες και νύχτες διαρκών διαβουλεύσεων και με ελάχιστο ύπνο, οι ηγέτες της ΕΕ διέκοψαν τις εργασίες τους για να ξεκουραστούν λίγο και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τέταρτη ημέρα, προκειμένου να φτάσουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο ραντεβού έχει κλείσει για τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως στο τραπέζι πλέον βρίσκεται συμβιβαστική πρόταση που διατηρεί το Ταμείο Ανάκαμψης στα 750 δισ. ευρώ, αλλά ρίχνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 390 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της Κυριακής υπήρξε «παζάρι» για το μίγμα επιχορηγήσεων – δανείων με τους «φειδωλούς» του Βορρά να μην αποδέχονται τη συμβιβαστική πρόταση των 400 δισ. σε επιχορηγήσεις και 350 δισ. σε δάνεια.

Διεκδίκησαν «μισά-μισά» (375 επιχορηγήσεις – 375 δάνεια), αλλά βρήκαν (επί του παρόντος) αντίσταση, ιδιαίτερα από τη μεριά της Γαλλίας.

Η τελευταία πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις για τα κράτη μέλη που επλήγησαν από την κρίση.

Ο συμβιβασμός στο τραπέζι είναι τώρα λιγότερο φιλόδοξος από την αρχική πρόταση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, δημιουργεί προσδοκίες συμφωνίας...

Διαφορετικά, οι αγορές θα απογοητευτούν. Ειδικά εάν οι συνομιλίες σήμερα αποτύχουν, την ώρα μάλιστα που οι σποραδικές αυξήσεις των κρουσμάτων κορονοϊού επιδεινώνουν τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Άλλωστε,  κανείς ηγέτης (ούτε οι φειδωλοί) δεν θέλει να αναλάβει την αποτυχία της μη συμφωνίας. Για το λόγο αυτό ο μαραθώνιος θα συνεχιστεί στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.