ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Άνευ προηγουμένου ζημία στην παγκόσμια οικονομία

16:25 - 20 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
JP Morgan: Άνευ προηγουμένου ζημία στην παγκόσμια οικονομία
Η προσπάθεια πρόβλεψης της πορείας της αμερικανικής οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι σαν να κοιτάς μέσα σε ένα σκοτεινό πηγάδι - κανείς δεν ξέρει πόσο βαθιά είναι η τρύπα, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, κάνοντας λόγο για μία άνευ προηγουμένου ζημία στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον Dimon, το εύρος των αποτελεσμάτων για την οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο είναι απίστευτα ευρύ. Μάλιστα, η JPMorgan βλέπει πάνω από πέντε διαφορετικά σενάρια που μπορεί να επιβεβαιωθούν.

Επίσης, οι αναλυτές της είναι πλέον πιο απαισιόδοξοι, βλέποντας την ανεργία στις ΗΠΑ στο βασικό σενάριο να φτάνει σχεδόν το 11% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από 4,3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο. Στο χειρότερο σενάριο όπου ο ιός αυξάνεται περαιτέρω το φθινόπωρο, αναγκάζοντας έναν άλλο γύρο εκτεταμένων lockdown, η ανεργία θα μπορούσε να κορυφωθεί περίπου στο 23%.

«Η λέξη άνευ προηγουμένου χρησιμοποιείται σπάνια», δήλωσε ο Dimon. «Αλλά αυτή τη φορά, χρησιμοποιείται σωστά. Είναι άνευ προηγουμένου αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και προφανώς ο Covid είναι η κύρια αιτία», πρόσθεσε.

Περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οικονομική ζημία που έχει προκληθεί δεν έχει ακόμη καταγραφεί πλήρως. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νόμος CARES ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καλύπτοντας τον αντίκτυπο των εκτεταμένων lockdown. Καθώς τα βασικά συστατικά αυτού του νόμου αρχίζουν να καταργούνται, ο πραγματικός πόνος μπορεί να ξεκινήσει. Περίπου 25,6 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας έως τα τέλη Ιουλίου και δεν είναι σαφές εάν το Κογκρέσο θα επεκτείνει το επίδομα των 600 δολαρίων την εβδομάδα σε πρόσθετες πληρωμές που έχουν αυξήσει τόσα πολλά νοικοκυριά.

«Σε μια φυσιολογική ύφεση η ανεργία αυξάνεται, οι καθυστερήσεις αυξάνονται, οι χρεώσεις ανεβαίνουν, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται. Κανένα από αυτά δεν είναι αλήθεια εδώ», είπε ο Dimon.

«Οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί, τα εισοδήματα αυξάνονται, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται. Η εικόνα αλλοιώνεται λόγω όλων των στηρίξεων», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:31 - 20 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.