ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαίοι ηγέτες αποτιμούν τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

09:36 - 21 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ευρωπαίοι ηγέτες αποτιμούν τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μετά από πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό.

Η συμφωνία διατηρεί μεν το μέγεθος του Ταμείου στα 750 δισ. ευρώ, ωστόσο, μειώνει τις επιχορηγήσεις στα 390 δισ. ευρώ (από 500 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση) και ανεβάζει τα δάνεια στα 360 δισ. ευρώ.

Μακρόν: Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Κόντε: Περίπου 209 δισ. ευρώ προορίζονται για την Ιταλία

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα «φιλόδοξο» ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 «με ισχύ και αποτελεσματικότητα», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισ. ευρώ, από τα 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Ρούτε: Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 21 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.