ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβύη: Προειδοποιήσεις Τουρκίας στην Αίγυπτο και «καρφιά» σε Μακρόν

14:08 - 23 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Λιβύη: Προειδοποιήσεις Τουρκίας στην Αίγυπτο και «καρφιά» σε Μακρόν
Η Τουρκία προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη δυνάμεων στη Λιβύη, λέγοντας ότι αυτό απειλεί να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Τις δηλώσεις έκανε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μέρες αφότου το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έδωσε το πράσινο φως για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη του Χαλίφα Χαφτάρ που ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της χώρας. Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου που δίνει στην κυβέρνηση την εντολή – ή την άδεια – για την αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική», είπε ο Καλίν, σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τo European Policy Center, think tank με έδρα της Βρυξέλλες. «Θα είναι μια επικίνδυνη στρατιωτική περιπέτεια για την Αίγυπτο».

Ο Καλίν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι υπονόμευε τις προοπτικές ειρήνης για το χώρα υποστηρίζοντας τον Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τη Ρωσία. «Ο Πρόεδρος Macron ήταν πολύ επιθετικός», είπε ο Καλίν, που θεωρεί ότη η συμπεριφορά του αδικεί την Τουρκία. «Υποθέτω ότι προσπαθεί να ισχυριστεί κάποιο είδος ηγεσίας στη Βόρεια Αφρική», σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.