ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Εντολή για κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Chengdu

09:44 - 24 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Κίνα: Εντολή για κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Chengdu
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στην Chengdu, ως αντίποινα για την εντολή που έλαβε το Πεκίνο πριν από λίγες ημέρες να κλείσει το δικό του γενικό προξενείο στο Χιούστον του Τέξας.

"Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα για την απόφασή του να αποσύρει την συγκατάθεσή του για την εδραίωση και λειτουργία του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Chengdu", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Το υπουργείο υπέβαλε επίσης συγκεκριμένα αιτήματα για τον τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων από το γενικό προξενείο".

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στην Κίνα διορία 72 ωρών για να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας, επικαλούμενη επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της αμερικανικής κυριαρχίας από το προξενείο, περιλαμβανομένης της κατασκοπείας και των επιχειρήσεων άσκησης επιρροής.

Η Κίνα είχε δηλώσει πως θα προβεί σε αντίποινα, με μία από τις επιλογές να είναι το κλείσιμο του αμερικανικου προξενείου στην Ουχάν.

Ποια προξενεία έχουν σειρά

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ως πρότινος υπηρεσιακός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπέδειξε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο «στο Σαν Φρανσίσκο».

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) κατηγορεί έναν Κινέζο ερευνητή για απάτη με τη βίζα του, ότι απέκρυψε τις σχέσεις του με τον κινεζικό στρατό και ότι κρύβεται στο προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως καταγράφεται σε έγγραφο που υπέβαλε σε δικαστήριο.

Από την άλλη, πηγή ενημερωμένη σχετικά ανέφερε πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην πόλη Ουχάν και δεν αποκλείεται να βάλει στο στόχαστρο ακόμη πιο σημαντικά προξενεία — στο Χονγκ Κονγκ, στη Σαγκάη, στην Γκουάνγκτζου — πλήττοντας δυνητικά τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 24 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.