ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Die Welt: Αμερικανικά εμπόδια στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2

15:36 - 26 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Die Welt: Αμερικανικά εμπόδια στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2
Τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχαν στελέχη των αμερικανικών Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας, με βασικό θέμα συζήτησης τον αγωγό Nord Stream 2.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, «τα αμερικανικά στελέχη, σε φιλικό τόνο, έκαναν ξεκάθαρο ότι θέλουν να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού».

«Πιστεύω ότι οι απειλές είναι πολύ, πολύ σοβαρές» δήλωσε ανώνυμη πηγή, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την έγκριση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει κυρώσεις εις βάρος όσων εταιρειών συμμετέχουν στο project.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η απειλή των αμερικανικών κυρώσεων ανάγκασε την ελβετική εταιρεία Allseas να αποχωρήσει από το έργο, ενώ απομένουν μόλις 100 μίλια για την ολοκλήρωση του αγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και ακόμη πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών –Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Οι ΗΠΑ, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους, έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο απορρίπτει τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 26 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.