ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική πτώση του γερμανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

12:11 - 30 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ιστορική πτώση του γερμανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο
«Βουτιά» 10,1% κατέγραψε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να υπολογίζονται σε τριμηνιαία βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ για τη Γερμανία, το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η πτώση του ΑΕΠ εξαΰλωσε οικονομική ανάπτυξη σχεδόν δέκα ετών σε προσαρμοσμένη βάση. Ο δείκτης ΑΕΠ, προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό, τις εποχικές και τις ημερολογιακές επιπτώσεις, μειώθηκε στο 94,26 το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η οποία σημείωσε πως «ο δείκτης ήταν χαμηλότερος, στο 93,19, το δ’ τρίμηνο του 2010, δηλαδή περίπου πριν από 10 χρόνια».

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας τη Ευρώπης μειώθηκε κατά 11,7% το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, η πτώση ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Μειώθηκαν οι αιτήσεις παροχής επιδομάτων ανεργίας

Την ίδια στιγμή ωστόσο οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησαν απροσδόκητα τον Ιούλιο.

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000 τον Ιούλιο αφού αυξήθηκαν κατά 68.000 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 50.000. Ο προσαρμοσμένος δείκτης της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούνιο στο 6,4%, χαμηλότερα από τα 6,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας διαμορφωνόταν στις 573.000 τον Ιούλιο, χαμηλότερα κατά 226.000 σε ετήσια βάση.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 30 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.