ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» 32,9% για το αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

16:08 - 30 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
«Βουτιά» 32,9% για το αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο
Η αμερικανική οικονομία «βυθίστηκε» με πρωτοφανή ρυθμό την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και των μαζικών μέτρων περιορισμού που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι αμερικανικές πολιτείες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 34,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1947. Η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρότερο τρίμηνο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το δ' τρίμηνο με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν ραγδαία υποχώρηση της προσωπικής κατανάλωσης, των εξαγωγών, των αποθεμάτων, των επενδύσεων και των δαπανών από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Οι τιμές για εγχώριες αγορές, βασικός δείκτης του πληθωρισμού, υποχώρησαν 1,5% την εν λόγω περίοδο μετά από άνοδο 1,4% το πρώτο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 5%. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησε 1,9% μετά από ασθενή άνοδο 1,3% το πρώτο τρίμηνο. Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης υποχώρησε 1,1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.