ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαν σήμερα το 1944, το Ολοκαύτωμα των Ρομά στο Αουσβιτς

13:56 - 02 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Σαν σήμερα το 1944, το Ολοκαύτωμα των Ρομά στο Αουσβιτς
Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, θεώρησε χρέος της σήμερα, να «τσιγκλήσει» τη μνήμη των ευρωπαίων, υπενθυμιζοντας ότι στις 2 Αυγούστου 1944, οι Ρομά του στρατοπέδου των τσιγγάνων «Zigeunerlager», περίπου 3.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά - εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Το Ολοκαύτωμα των Ρομά ήταν μια απόπειρα του ναζιστικού καθεστώτος και των υποστηρικτών του να εξοντώσουν τους Ρομά της Ευρώπης, σημειώνει η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε δήλωση της που μεταδίδεται διαδικτυακά σε βίντεο.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι περίπου 500.000 Ρομά δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου, υπογραμμίζει.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε πώς αυτή η μνήμη παραμένει βασικό γεγονός για το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διδασκαλίας της μνήμης καθώς και την τιμή των θυμάτων Ρομά και των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Επαίνεσε μια πρόσφατη σύσταση που υιοθέτησε η Επιτροπή Υπουργών και για τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας των Ρομά και των ταξιδιωτών στα σχολεία.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργάνωσε τελετές εορτασμού στις 2 Αυγούστου μπροστά από το Palais de l'Europe στο Στρασβούργο. Ωστόσο, λόγω της κρίσης του Covid-19, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί η φυσική συγκέντρωση με τη διαδικτυακή δήλωση βίντεο της Γενικής Γραμματέως.

 

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 02 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.