ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρ. Λαγκάρντ: Φίλο ή εχθρό να περιμένει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο;

19:19 - 02 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Κρ. Λαγκάρντ: Φίλο ή εχθρό να περιμένει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο;
Σε μάχη επιρροής μεταξύ των μικρότερων χωρών που εκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, η αποχώρηση του Υβ Μερς από το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τη μόνη θέση, που ανοίγει στην κεντρική τράπεζα μέχρι το 2026 και επομένως η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον αξιωματούχο από το Λουξεμβούργο, προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Για την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το ερώτημα είναι αν η κάλυψη της θέσης θα μεταφραστεί σε αύξηση επιρροής των συμμάχων ή των "αντιπάλων" στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας. 

Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) θα ήθελαν σίγουρα να δουν- για πρώτη φορά- έναν εκπρόσωπό τους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, ενώ η Ολλανδία και η Φινλανδία θα διεκδικήσουν μάλλον επίσης μία θέση. Η Ολλανδία έχει να δει εκπρόσωπο στο συγκεκριμένο σώμα από το 2005  και η Φινλανδία από το 2003. 

Σημειώνεται πως αν και το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι εκείνο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, ο ρόλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμος, αφού είναι εκείνο, που  μαζί με τον εκάστοτε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ορίζει την ατζέντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.