ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την οικονομία της Αργεντινής

13:39 - 05 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την οικονομία της Αργεντινής
Η Αργεντινή κατάφερε να κλείσει συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους 65 δισ. δολαρίων, αλλά οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, καθώς η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας.

«Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι» επισημαίνει ο Stephen Liston από το Council of the Americas αναφερόμενος στη συμφωνία για το χρέος.

Σημειώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές της γιόρτασαν τη συμφωνία της Τρίτης για το χρέος. Η χώρα όμως αντιμετωπίζει τον κίνδυνο για συρρίκνωση της οικονομίας άνω του 10% το 2020, ένα υπερτιμημένο peso, εκτόξευση της λίρας και μεγάλη δημοσιονομική τρύπα.

Το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, είναι η δοκιμασία οξέος για τον πρόεδρο της χώρας, Alberto Fernandez, και τον υπουργό Οικονομίας, Martin Guzman. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Guzman για τη συμφωνία, «αλλά αυτό δεν επιλύει όλα τα προβλήματα της οικονομίας της Αργεντινής».

Το πέσο της Αργεντινής έχει στηριχθεί από αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος στις συναλλαγές της μαύρης αγοράς να απομακρύνει επικίνδυνα από την επίσημη τιμή, με τη διαφορά αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται σε περίπου 76%.

Η κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τους ελέγχους, αλλά μόνο όταν η οικονομία έχει εξυγιανθεί, αφήνοντας ένα τεχνητά ισχυρό πέσο που οι επιχειρήσεις λένε ότι εμποδίζει το εμπόριο. «Είναι μια πολύ αβέβαιη κατάσταση εκεί όπου έχετε ένα πολύτιμο νόμισμα, αλλά η αποδυνάμωση θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση του χρέους», δήλωσε ο Nikhil Sanghani της Capital Economics.

Ο πληθωρισμός, το αγκάθι στην πλευρά των αξιωματούχων της Αργεντινής, δείχνει ελάχιστα σημάδια μείωσης. Οι τιμές καταναλωτή έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά παραμένουν σε ετήσια βάση άνω του 40% και πιθανότατα θα ενισχυθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας έχει δεσμευτεί για επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία και τη διατήρηση του ελλείμματος υπό έλεγχο, αλλά είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ αυτού και των πολιτικών που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη.

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και πιστεύουμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κυμανθεί στο εύρος του 8% το 2020» είπε ο Sanghani από την Capital Economics, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει πολιτικά μη αποδεκτά μέτρα εν μέσω αυξημένης φτώχειας. «Εάν επιβάλλουν κάποιου είδους λιτότητα, απλά η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να αποπληρώσει ούτε τώρα το χρέος της» τόνισε ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.