ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίβανος: 135 οι νεκροί μέχρι στιγμής-Μια Ελληνίδα στα θύματα

21:44 - 05 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Λίβανος: 135 οι νεκροί μέχρι στιγμής-Μια Ελληνίδα στα θύματα
Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ περίπου σε 5000 ανέρχονται οι τραυματίες και σε δεκάδες οι αγνοούμενοι, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε ο κ Χασάν σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της.

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν από το πρωί να αναζητώντας επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό τα στελέχη του λιμενικού που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη στις 4 Αυγούστου.

Φραγκογιάννης: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το Λίβανο

"Εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το Λίβανο" τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται από σήμερα το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου.

Η αποστολή στον τόπο της τραγωδίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για αποστολή άμεσης ελληνικής βοήθειας.

"Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική" περιέγραψε ο κ. Φραγκογιάννης εξηγώντας ότι και στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε σήμερα εκεί τόσο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμύνης Zeina Adra Akar, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Charbel Wehbi, του διεμήνυσαν ότι το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης στο λιμάνι της πόλης είναι καταστροφικό, υπάρχουν πάνω από 100.000 κάτοικοι που έχουν μείνει χωρίς σπίτι ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ελληνικού λαού στο Λίβανο.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:50 - 05 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.