ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίβανος: Στα $15 δισ. οι ζημιές από την έκρηξη

08:22 - 06 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Λίβανος: Στα $15 δισ. οι ζημιές από την έκρηξη
Σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να ανέλθουν οι συνολικές ζημιές μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της Βηρυτού στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Μειώνονται οι πιθανότητες για δεκάδες αγνοούμενους

Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη, ενώ πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις οικίες τους, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.

Η Βηρυτός τέθηκε από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις απ’ όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Κύμα αλληλεγγύης μετά την τραγωδία

Συγκινητικό είναι το κύμα αλληλεγγύης στον Λίβανο μετά τη φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 130 ανθρώπους. Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις.

Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Τραμπ: Δεν ξέρουμε αν είναι επίθεση ή δυστύχημα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν αμέλεια

Όπως μετέδωσε την Τετάρτη το Reuters, οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη. Αυτό δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν την Τρίτη πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 06 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.