ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θυσία στον βωμό του Covid-19 και το πρόγραμμα Erasmus+!

13:09 - 12 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Θυσία στον βωμό του Covid-19 και το πρόγραμμα Erasmus+!
Με σημερινή της γραπτή απάντηση, προς την Βελγίδα ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Cindy Franssen, η Επίτροπος Gabriel, αναγκάζεται να ομολογήσει ότι το πρόγραμμα Erasmus +, που επέτρεψε σε εκατομμύρια εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους να πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν ως εθελοντές, αποτελεί πλέον παρελθόν εξαιτίας του κορονοϊού!

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής, επεσήμανε στην ερώτησή της ότι, από το 1987, το πρόγραμμα Erasmus επέτρεψε σε περισσότερους από δέκα εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους να πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν ως εθελοντές.

Σημείωνε, ωστόσο ότι, η πανδημία κοροναϊού ανάγκασε πολλά κράτη μέλη να κλείσουν τα σύνορά τους, τα πανεπιστήμια υιοθέτησαν μια ψηφιακή προσέγγιση στη διδασκαλία και έγιναν αδύνατες οι πολιτιστικές δραστηριότητες .

Επισημαίνοντας δε ότι, ακόμη και με το άνοιγμα των συνόρων, η κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εύκολη, ρωτούσε την Κομισιόν πως προβλέπει να διασφαλίσει ότι οι νέοι θα συνεχίσουν να μπορούν να επωφεληθούν με ασφάλεια από το πρόγραμμα Erasmus + στο μέλλον.

Δυστυχώς, με την σημερινή της απάντηση, η Επίτροπος Gabriel, αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα Erasmus +, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να εφαρμόζεται ως είχε, λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού, συμπληρώνοντας ότι αναζητούνται άλλες «λύσεις», για την εξ’ αποστάσεως ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των νέων Ευρωπαίων.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα ότι:

-Η Κομισιόν υποστηρίζει μαθητές, μαθητές, νέους και άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Πρόγραμμα Erasmus + για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας Covid-19.

-Προς τούτο έδωσε στους δικαιούχους μέγιστη ευελιξία, εντός των ορίων του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για την προσαρμογή των δραστηριοτήτων τους και την υποστήριξη των συμμετεχόντων σε κινητές συσκευές.

-Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενθαρρύνονται να προσφέρουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν μαθήματα διαδικτυακά ενώ, επιτράπηκε στους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τις επιχορηγήσεις τους και να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους με εξ’ αποστάσεως δραστηριότητες

-Για να προετοιμαστεί για το μέλλον, η Κομισιόν έχει εκδώσει οδηγίες για να επιτρέψει την «ανάμικτη» κινητικότητα», δηλαδή τον συνδυασμό εικονικών δραστηριοτήτων με φυσική κινητικότητα όταν το επιτρέπει η κατάσταση.

-Τόσο η εικονική όσο και η φυσική κινητικότητα θα βασίζονται στην αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και στις επαγγελματικές δεξιότητες που αποκτήθηκαν εξ’ αποστάσεως.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 12 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.