ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νετανιάχου: Το Ισραήλ αναβάλει την προσάρτηση εδαφών- Δεν την αποποιείται

22:53 - 13 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο σημερινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσημη ανακοίνωση για την συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα αποτελούσε μέρος του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προέβλεπε επίσης την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου και του πρώην πολιτικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς αναμενόταν να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για αυτήν την προσάρτηση.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα. «Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», τόνισε.

«Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.