ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Καθυστερημένη εκπλήρωση των υποχρεώσεων

08:36 - 14 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Καθυστερημένη εκπλήρωση των υποχρεώσεων
Δυσκολίες καταγράφονται στην υλοποίηση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, περίπου έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ το 2020 και το 2021, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αγορές του 2017. Ο στόχος αυτός, τον οποίο ακόμη και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας αρκετοί χαρακτήριζαν μη ρεαλιστικό, κρίνεται πλέον δύσκολα επιτεύξιμος. Και ο λόγος είναι το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στην ζήτηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εμπορική συμφωνία, η Κίνα θα πρέπει:

  • Για το 2020 να ξοδέψει 63,9 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω σε βιομηχανοποιημένα, γεωργικά και ενεργειακά προϊόντα, καθώς και 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω σε υπηρεσίες- σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017.
  • Για το 2021 να ξοδέψει 98,2 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω σε αυτές τις τρεις κατηγορίες προϊόντων και 25,1 2 δισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω σε υπηρεσίες- πάνω από τα επίπεδα του 2017.

Για να προσδιοριστεί το κατά πόσο οι στόχοι έχουν επιτευχθεί θα χρησιμοποιηθούν τόσο τα επίσημα εμπορικά δεδομένα της Κίνας όσο και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economic και με βάση τα δεδομένα σχετικά με τις εξαγωγές των ΗΠΑ, η Κίνα θα πρέπει να αγοράσει συνολικά 142,7 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών αγαθών έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Με βάση τα δεδομένα των εισαγωγών της Κίνας το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 172,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διαφορά στα νούμερα, παρόλο που αναφέρονται στο ίδιο πράγμα, συχνά οφείλεται στις διαφορετικές μεθόδους συλλογής δεδομένων των δύο χωρών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Κίνα αγόρασε λιγότερο από το ένα τέταρτο του στόχου- χωρίς να περιλαμβάνεται το αντίστοιχο ποσό ξοδευμένο σε υπηρεσίες.

Αναλύοντας τις κατηγορίες των αγορών, το PIIE διαπίστωσε ότι η Κίνα απέχει πολύ από την εκπλήρωση της δέσμευσής της σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων- κάνοντας τη μικρότερη πρόοδο στην αγορά ενεργειακών προϊόντων.

Παρά την καθυστέρηση από την πλευρά του Πεκίνου στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε την Τρίτη ότι οι αγορές αμερικανικών αγαθών της Κίνας είναι σε πραγματικά καλό βαθμό, ανέφερε το Reuters.

Ο Κάντλοου αρνήθηκε επίσης ότι η εμπορική συμφωνία της πρώτης φάσης θα ακυρωθεί λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς και οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης του κορονοϊού και της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Άλλοι πάλι αναλυτές δηλώνουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να ανανεώσουν μια δασμολογική μάχη με την Κίνα, δεδομένης της οικονομικής της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.