ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ βάζουν τέλος σε συμφωνίες με το Χονγκ Κονγκ

08:49 - 20 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδοποίησε το Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον έχει αναστείλει ή τερματίσει τρεις διμερείς συμφωνίες με την αυτόνομη πόλη, μετά την επιβολή του σαρωτικού κινεζικού νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τερματισμός των συμφωνιών έρχεται μετά το διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα για τερματισμό του ειδικού status που είχε το Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου που επιδίωκε να τιμωρήσει την Κίνα για τις «καταπιεστικές ενέργειες» κατά της πρώτη βρετανικής αποικίας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οι συμφωνίες που τερματίστηκαν καλύπτουν «την παράδοση φυγάδων παραβατών, τη μεταφορά ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης, και τις ανταποδοτικές φορολογικές εξαιρέσεις στα εισοδήματα από προέρχονται από τη διεθνή λειτουργία πλοίων».

«Τα βήματα αυτά τονίζουν τη βαθιά ανησυχία μας αναφορικά με την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας, που έχει συντρίψει τις ελευθερίες του λαού του Χονγκ Κονγκ», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από την πλευρά της δήλωσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις συμφωνίες δείχνει «ασέβεια» προς τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις από την νυν κυβέρνηση και «θα πρέπει να καταδικαστούν από την διεθνή κοινότητα».

Τονίζει πως «αντιτίθεται σθεναρά και λυπάται για την ενέργεια των ΗΠΑ, που θεωρείται ευρέως ως μια κίνηση για να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση Κίνας-ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το Χονγκ Κονγκ ως πιόνι».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.