ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: Ελπίδα για ειρηνική πολιτική λύση στη Λιβύη

16:14 - 22 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Μπορέλ: Ελπίδα για ειρηνική πολιτική λύση στη Λιβύη
Τη συμφωνία για άμεση παύση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Λιβύη χαιρετίζει η ΕΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκ μέρους της Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας την απαίτηση για αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα.

Συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει θερμά τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν στις 21 Αυγούστου 2020 από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Προεδρίας Φαγέζ Αλ Σάρατζ και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aγκίλα Σάλεχ. Αυτό είναι ένα εποικοδομητικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των ηγετών της Λιβύης να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο και δημιουργεί νέα ελπίδα για κοινό έδαφος προς μια ειρηνική πολιτική λύση στη μακροχρόνια κρίση της Λιβύης και τον τερματισμό κάθε ξένης παρέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη συμφωνία για άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη Λιβύη, απαιτώντας την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων που είναι παρόντες στη Λιβύη και τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

«Καλούμε τώρα όλα τα κόμματα της Λιβύης και όλους όσοι τα υποστηρίζουν με οποιαδήποτε μορφή, να μεταφράσουν αυτές τις αρχές σε συγκεκριμένες δράσεις επιτόπου οδηγώντας σε μόνιμη εκεχειρία, στο πλαίσιο των βασισμένων στην κοινή στρατιωτική επιτροπή 5 + 5 συζητήσεων και να ξεκινήσουν εκ νέου την πολιτική διαδικασία.

«Καταγράψαμε τις ανακοινώσεις σχετικά με την άρση του αποκλεισμού στις υποδομές πετρελαίου. Ζητούμε τώρα αυτές οι ανακοινώσεις να ακολουθηθούν από συγκεκριμένες εξελίξεις στο πλαίσιο της πλήρους επανέναρξης προς το συμφέρον όλου του λαού της Λιβύης, καθώς και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη συμφωνία για έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό διανομής των εσόδων από το πετρέλαιο αλλά και την ενίσχυση της διακυβέρνησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον ΟΗΕ και τους Λίβυους στην εφαρμογή αυτών των αρχών. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς τον λιβυκό λαό στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μια κυρίαρχη, ενωμένη, σταθερή και ευημερούσα χώρα».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:24 - 22 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.