ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πομπέο: Εγγυόμαστε τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

14:29 - 24 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Οι ΗΠΑ δεσμεύονται νομικά (να διασφαλίζουν) την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή (του Ισραήλ). Θα εξακολουθήσουμε να τιμάμε" αυτή τη δέσμευση, τόνισε ο Πομπέο μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ "έχουν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια σχέσεις με τα Εμιράτα στον τομέα της ασφάλειας (...) και θέλουμε να μπορούμε να τους προσφέρουμε τον εξοπλισμό που έχουν ανάγκη για να μπορούν να προστατεύουν τους πολίτες τους από την ίδια απειλή που αποτελεί η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν".

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Αυγούστου ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ο Πομπέο μάλιστα, που ξεκίνησε σήμερα την πενθήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι "και άλλες αραβικές χώρες" θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και άλλες αραβικές χώρες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία (...) και θα αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ", τόνισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός υπουργός δεν αναφέρθηκε ποιες χώρες ενδέχεται να πράξουν κάτι τέτοιο, όμως στην περιοδεία του θα επισκεφθεί το Σουδάν και το Μπαχρέιν.

Πομπέο και Νετανιάχου αναφέρθηκαν και στο θέμα του Ιράν, βασικού εχθρού του Ισραήλ, λέγοντας ότι πολλές αραβικές χώρες του Κόλπου είναι αντίθετες στην επικείμενη άρση του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων από την Τεχεράνη.

"Συμβουλεύω τους φίλους μας, και κυρίως τους Ευρωπαίους φίλους μας, να δίνουν προσοχή όταν Άραβες και Ισραηλινοί συμφωνούν σε κάτι", υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Εμιράτων ένα θέμα παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο για το εβραϊκό κράτος: η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.

Τα Εμιράτα διαθέτουν περίπου 60 Mirage 2000, όμως σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ "επιτάχυνε" την εκστρατεία της να πουλήσει F-35 νέας γενιάς στη χώρα.

Ιστορικά το Ισραήλ αντιτίθεται στην πώληση των αεροσκαφών αυτών σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής -περιλαμβανομένων της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες- διότι επιθυμεί να διατηρήσει την τεχνολογική του υπεροχή στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα ότι η συμφωνία της χώρας του με τα Εμιράτα δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη για τα F-35 και πρόσθεσε ότι έλαβε "εγγυήσεις" από τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της στρατιωτικής "υπεροχής" του Ισραήλ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.