ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: Οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

20:57 - 26 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Ένα ανοιχτό μικρόφωνο αποκάλυψε τον ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, για τα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, στο περιθώριο της Άτυπης Σύνοδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η ερωτηθείσα από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η κ. Κάρενμπαουερ που δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά». 

Από την πλευρά του, ο κ. Μπορέλ είπε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι», με την Γερμανίδα υπουργό να του απαντά ότι «πιστεύω ότι θα υπάρξει μια επικοινωνία από την Άγκελα (σσ. Μέρκελ) με τον Ερντογάν την Παρασκευή».

Στις επίσημες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Καρενμπάουερ ανέφερε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». 

«Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι «με τους κ. Παναγιωτόπουλο και (τον κύπριο υπουργό Άμυνας) Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης».

Για τις τουρκικές κυρώσεις η ΕΕ επιμένει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπόρελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος, που δεν κατονομάζεται πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ στην Τουρκία.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών ξεκινά την Πέμπτη, αλλά κυρώσεις αναμένονται στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου. 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.